Tessa Ketelaar

“Werken als wijkverpleegkundige bleek veel uitdagender dan werken in het ziekenhuis! Hierin heb ik echt mijn plekje gevonden.”

“De ouderenzorg is zo hoog complex dat het werk iedere dag juist heel uitdagend is.”

Ik ben midden dertig en moeder van een dochter. Ik werk inmiddels al heel wat jaren bij Argos Zorggroep en heb ik een verkorte studie tot HBO-Verpleegkundige afgerond. Als verpleegkundige ben ik in meerdere settingen werkzaam geweest. In 2015 maakte ik de overstap naar extramuraal -de thuiszorg- en ging aan de slag als wijkverpleegkundige. Hierin heb ik echt mijn plekje gevonden.

Maar werken in het ziekenhuis is toch veel uitdagender?
De ouderenzorg is zo hoog complex dat het werk iedere dag juist heel uitdagend is. Het steeds weer behalen van kleine en grote doelstellingen zorgt ervoor dat ik aan het einde van de dag een voldaan gevoel heb. Ik dacht er ook niet altijd zo over: Toen ik nog in het ziekenhuis werkte, dacht ik dat het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen het mooiste was van het vak van een verpleegkundige. Nadat ik de stap naar de thuiszorg had gemaakt, bleek niets minder waar.

Ik werk niet alleen als zorgverlener maar ook als communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, organisator, kwaliteit & gezondheidsbevorderaar.

Bijvoorbeeld in het geval van een oudere dame, die nooit had kunnen rouwen om haar zoon. Naar aanleiding van gestelde interventies kon ik specifieke gesprekstechnieken toepassen, waardoor zij eindelijk een traan kon laten om haar verlies. Dat ontroerde mij ook. Of bijvoorbeeld het kunnen stellen van een indicatie, waarmee je zowel de cliënt als de mantelzorger gedurende hun hele ‘reis’ volgt. Dat is ontzettend mooi om te doen. Vanuit de indicatie volgt het zorgplan, dat weer handvatten geeft aan mijn collega’s om de afgesproken zorg te leveren.

Digitale vooruitgang
Binnen Argos Zorggroep hebben de wijkverpleegkundigen in nauwe samenwerking de functie neer kunnen zetten. Hierdoor is het nu mogelijk om niet alleen als zorgverlener maar ook als communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, organisator, kwaliteit & gezondheidsbevorderaar aan de slag te gaan. Dit maakt de samenwerking binnen alle netwerken in een regio zó veel uitdagender! Helaas is de administratie een ding wat blijft, maar gelukkig wordt dat wel steeds makkelijker door de digitale wereld, waar ook Argos Zorggroep in mee gaat.

Note: op het moment van dit schrijven werkt Tessa als wijkverpleegkundige. Tessa is inmiddels doorgegroeid naar de rol van teamleider waarin zij leiding geeft aan wijkverpleegkundigen. De boodschap en enthousiasme voor het vak is volgens haar nog steeds van toepassing en grote waarde, daarom stemde zij in om deze tekst te publiceren.