Martijn Vroegindeweij

“Argos Zorggroep biedt mij ook elke keer de mogelijkheid om die uitdagingen aan te gaan. Dat vind ik heel mooi.” Martijn Vroegindeweij heeft sinds zijn start als Leerling verzorgende IG in 2012 een succesvol leertraject doorlopen. Hij werkt nu als als Regisseur Wonen en Zorg in DrieMaasStede en volgt een opleiding tot Verpleegkundige bij het Albeda College. “Ik wil dat mijn patiënten niets tekortkomen”. Dat is en blijft het uitgangspunt. En de laatste jaren is daar een extra uitdaging bijgekomen: het imago van de ouderenzorg verbeteren bij vrouwen én mannen!

“Billen wassen en aankleden zeggen de andere verpleegkundigen in mijn opleiding dan. Ik vertel ze dat het juist veel meer is dan dat.”

“Zit jij in de ouderenzorg, dan kan je toch nooit een goede verpleegkundige worden?” In het kader van zijn opleiding tot verpleegkundige loopt Martijn een aantal weken stage in het ziekenhuis. Een leerzame en leuke tijd, alleen één ding zit hem nog steeds dwars. Het beeld dat zijn tijdelijke collega’s van de ouderenzorg hebben. “Billen wassen en aankleden. Ik ben echt een paar keer aangesproken door medeverpleegkundigen. Er zit toch geen uitdaging in, zeggen ze dan. Ik zie het als mijn uitdaging om dat beeld te veranderen.”

Ik kan werken en leren combineren
Dat hij in de zorg terecht zou komen, is al heel zijn leven duidelijk. Alleen is de start van zijn carrière nog wel vals. “Ik kwam van het VMBO als luie leerling en liep op de opleiding verpleegkunde gigantisch vast. Na een paar maanden ben ik gestopt.” Zijn plannen lijken in duigen te vallen, maar dan valt zijn oog op het werken en leren traject van Argos Zorggroep. “Zorg ligt mij, maar ik zag het niet zitten om hele dagen naar school te gaan. Dit traject was perfect. De niveau 3 opleiding Verzorgende IG en meteen ook aan het werk.”

“Zorg ligt mij, maar ik zag het niet zitten om hele dagen naar school te gaan. Dit werken en leren traject was perfect.”

Ze laten je niet ronddobberen
Na vijf jaar verlaat Martijn in de lente van 2019 de afdeling waar zijn carrière is begonnen. Om zijn valse start goed te maken, is hij namelijk alsnog begonnen aan de verpleegkunde-opleiding. Samen met zijn leidinggevenden besluit hij dat ervaring opdoen op een andere afdeling goed is voor zijn ontwikkeling. Hij roemt de mogelijkheden die Argos Zorggroep biedt om die stappen in je carrière te zetten. “Ik merk nu al dat ik mijzelf op deze nieuwe afdeling op een ander niveau kan ontwikkelen. Op het moment dat jij laat zien dat je wat in je mars hebt en je jezelf positief presenteert, wordt dat binnen Argos opgepakt. Ze laten je niet ronddobberen, ze kennen hun personeel.”

Jezelf en je omgeving blijven ontwikkelen is de rode draad in de nog prille loopbaan van Martijn. Van de extra opdrachten die hij tijdens zijn opleiding krijgt vanuit Argos Academy tot de nieuwste uitdaging die hij heeft gevonden: het imago van de ouderenzorg verbeteren. “Het sfeertje dat rondom de ouderenzorg hangt is al jaren hetzelfde. ‘Er zit geen uitdaging in en het is alleen maar billen wassen’. Terwijl het veel meer is dan dat. De ouderenzorg is heel divers en biedt kansen om je verder te ontwikkelen. Door de combinatie van somatische en psychogeriatrische problematiek bij de meeste bewoners, kan je juist hier al je kennis en kunde inzetten. ” Waar die drive vandaan komt om dat imago te verbeteren? “Verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zie dat er gewoon wat moet veranderen zodat we de ouderenzorg die we nu leveren over twintig jaar nog steeds kunnen leveren. Daarnaast is het ook wel de frustratie vanwege de reacties die je krijgt wanneer je zegt dat je in de ouderenzorg werkt.”

“Door de combinatie van somatische en psychogeriatrische problematiek bij de meeste bewoners, kan je juist hier al je kennis en kunde inzetten.”

De persoonlijke verhalen raken
Want dat zijn werk prachtig is, maakt hij elke dag nog mee. Juist de persoonlijke verhalen raken hem het meest. “Ik ben een keer door de nabestaanden van een bewoner gevraagd of ik wat wilde vertellen namens de afdeling op de begrafenis. Daar moet je wel even over nadenken, maar natuurlijk wil ik dat. Dat wordt ontzettend gewaardeerd door de familie omdat je laat zien: de bewoner is geen nummer. Natuurlijk moeten wij onze kamers ook vol houden, maar je blijft altijd met die bewoners bezig.”

Naast het zorgen voor zijn bewoners denkt hij ook elke dag nog na over zijn eigen toekomstplannen. Hij weet dan ook precies wat hij wil. “Eerste doel is het halen van de verpleegkundeopleiding. En daarna stap voor stap kijken wat voor mij haalbaar blijft, maar wel steeds die grenzen verleggen. Argos Zorggroep biedt mij ook elke keer de mogelijkheid om die uitdagingen aan te gaan. Dat is heel mooi.